Måske har du bemærket, at din Moccamaster har et stempel: "Approved European Coffee Brewing Centre"? Samtlige kaffemaskiner fra Moccamaster bærer dette eftertragtede kvalitetsmærke.

Moccamaster sender aldrig en kaffemaskine på markedet, før den opfylder de strenge kvalitetskrav. Læs mere: Derfor kan Moccamaster tilbyde 10 års garanti.

Kaffemaskinen er vigtig for kaffens smag

Og det er ikke noget tilfælde, at lige netop kaffemaskiner har fået deres egen godkendelsesordning, som kun vurderer selve bryggeprocessen.

– Udstyret er vigtigt, når du brygger kaffe. Kaffe indeholder cirka 1000 smags- og aromakomponenter og kan dermed sammenlignes med vin. Den store forskel er, at du ikke brygger vinen selv, men det gør du med kaffe, siger Bjørn Grydeland fra ECBC.

– Kaffe er en fantastisk råvare. Den kan ødelægges på 4-6 minutter. Derfor er kaffemaskinen utroligt vigtig, konkluderer han.

Læs mere: De 7 kaffesynder, der kan ødelægge smagen

Tests baseret på forskning

Når ECBC tester kaffemaskiner, er det ikke smagen, de bedømmer. I stedet går de videnskabeligt til værks.

Der er nemlig blevet forsket meget i, hvordan den perfekte bryggeproces skal foregå. Konklusionen er, at man opnår den bedste kaffe med den bryggemetode, som din Moccamaster benytter: En vandtemperatur på mellem 92 og 96 grader og en bryggetid på 4-6 minutter. Doseringen skal være 60 gram kaffe pr. liter vand.

Læs mere: Sådan doserer du for at få den bedst mulige kaffe

En kop kaffe består af 98,5 procent vand. Resten er opløste bestanddele af kaffe. Målet er at ekstrahere den rigtige mængde kaffestoffer – hverken for meget eller for lidt. En kaffemaskine godkendt af ECBC sikrer, at det er lige netop det, der sker under brygningen.

– Hvis alle disse kriterier er opfyldt, får du en balanceret kaffe, som hverken er bitter eller tynd. Men vi kan ikke blande smag ind i vores tests. Smag er subjektivt, siger Grydeland.

Han påpeger, at smagen også afhænger af både kaffebønnerne og ristningsgraden, og at der findes specialkaffer, hvor man kan fornemme smagen af alt fra grapefrugt til fersken og hyben.

– En god kaffemaskine sørger for, at disse nuancer kommer til deres ret ved at følge den korrekte bryggeproces. Dermed kan du vælge kaffe med udgangspunkt i, om du foretrækker den neutral eller frugtig og syrlig, siger kaffeeksperten.

Sådan testes kaffemaskinerne

European Coffee Brewing Centres tests følger altid en gennemtænkt procedure og udføres med højteknologisk værktøj.

Kaffe og vand vejes på en vægt, og vandtemperaturen måles. Når den første vanddråbe rammer kaffen i filteret, starter et stopur, og en elektronisk sensor i filterholderen kontrollerer, at temperaturen holder sig konstant og korrekt under hele processen. Når kaffen er færdig med at løbe igennem, stopper uret.

Så undersøger kontrollørerne både den færdige kaffe og grumset i filterholderen med elektronisk laboratorieudstyr.

• Er det lige mange rester af opløselige aromastoffer i midten, i siderne og på toppen af grumset i filteret?

• Indeholder den færdige kaffe den rigtige koncentration af opløste bestanddele, dvs. mellem 1,3 og 1,55 procent?

• Og hvor meget sediment, dvs. små partikler, er der i den færdige kaffe?

Tester altid ti gange

For at udelukke tilfældigheder gentager ECBC den samme test ti gange med den samme kaffemaskine.

Hvis den brygger korrekt hver gang, har den bestået testen. Producenten kan dog endnu ikke bryste sig af at være godkendt af European Coffee Brewing Centre.

Først skal centeret foretage den samme testprocedure med ti andre kaffemaskiner af samme model for at sikre sig, at alle har den samme ydeevne.

– Hvis der er tale om gentest af en eksisterende model, nøjes vi måske med at bede om fem kaffemaskiner. Det samme gælder for Moccamaster. De har fået alle deres modeller godkendt, så Moccamaster er noget ganske særligt, siger Bjørn Grydeland.

Certificeringen tager ikke højde for selve kaffemaskinens kvalitet, eller hvor længe den holder. Men det gør Moccamaster. Det kan vi garantere, og det gør vi med 10 års garanti.

Se oversigt over alle Moccamasters kaffemaskinemodeller.

Kaffeinspiration

Brug og vedligeholdelse