Hvordan man laver god kaffe

Hvad er den korrekte dosering af filterkaffe? Hvor mange gram kaffe pr. kop giver den bedste kaffe, hvis man godt kan lide stærk kaffe? Hvad med kaffetemperatur og formalingsgrad på kaffen? At brygge god kaffe med en kaffemaskine er enklere end du tror! Følg disse enkle råd, så får du et perfekt resultat hver gang.

Et dårligt kaffefilter kan ødelægge den gode kaffeoplevelse. Hold dig fra brune kaffefiltre. De giver kaffen en bismag. Nogle oplever den som bitter, mens andre synes, at den bliver lidt jordagtig. Brug i stedet hvide filtre – de er iltblegede, miljøvenlige og bedre til at brygge kaffe.

Det er heller ikke længere sådan, at brune kaffefiltre er bedre for miljøet. I dag er processen med iltblegning miljøvenlig, så du kan bruge hvide kaffefiltre med god samvittighed.

En ren kaffebrygger laver bedre kaffe

En kaffemaskine, der bliver brugt regelmæssigt, kommer i kontakt med flere hundrede liter vand og adskillige kilo kaffe i løbet af et år. Det skaber en belægning, som giver kaffen en bismag, hvis du ikke fjerner den. Derfor er det vigtigt, at du renser din Moccamaster med jævne mellemrum, helst hver 14. dag, hvis du brygger kaffe dagligt.

Moccamaster anbefaler Moccamaster Afkalker til rensning af kaffebryggeren. Moccamaster Afkalker er et rensemiddel, du køber i dagligvarebutikker og elektronikkæder eller bestiller her.

Moccamaster Afkalker

Når vandet er frisk og koldt, smager kaffen endnu bedre

Størstedelen af den færdige kaffe er faktisk vand. Derfor bør du altid bruge rent, frisk og koldt vand, når du brygger kaffe. Lad gerne postevandet løbe i nogle sekunder, inden du fylder vandbeholderen. Så bliver vandet iltet, hvilket frigør de malede kaffebønners smag og aroma.

Vand, der har stået længe, er iltfattigt og giver som regel kaffen en flad og kedelig smag.

Husk også at bruge en kande eller andet, som er helt ren, til at hælde vand på vandbeholderen med. Brug ikke maskinens glaskande, (da den ikke giver helt rent vand.)

Skyl filteret, før du fylder kaffen på

Velbrygget filterkaffe består af kaffe og vand – og kun det. For at undgå, at filterpapiret afgiver smag, bør du derfor skylle filteret med lidt vand, før du fylder kaffen på.

Brug filtermalet kaffe til kaffemaskinen

Bruger du kaffe beregnet til kogekaffe eller stempelkande til din kaffemaskine? Det skal du ikke.

Kaffe til kogekaffe eller stempelkande er nemlig malet grovere og ikke tilpasset den korte kontakttid mellem kaffe og vand i en kaffemaskine. Smagen bliver derfor tammere, end hvis du bruger filtermalet kaffe.

Hvis du køber hele bønner og maler din kaffe selv, skal du være opmærksom på, at kværnen er indstillet til filtermaling. De fleste kaffekværne kan man indstille selv, eller også er de allerede indstillet til at give et perfekt resultat. Læs mere om Moccamasters egen, forhåndsindstillede kaffekværn her.

Korrekt dosering af filterkaffe giver den bedste smag

Mængden af kaffe til en kop/gram kaffe pr. kop er en smagssag. Cirka 60 gram kaffe pr. liter vand giver den smag, de fleste foretrækker, og som kaffeeksperterne anbefaler.

Foretrækker du stærk eller svag kaffe anbefaler vi, at du tester en anden kaffeblanding. Der findes et utal af kaffeblandinger fra de mørke og kraftige til de mere runde og aromatiske. Uanset hvilken kaffe du foretrækker, skal du sørge for at dosere bønnerne korrekt, når du hælder dem i kaffefilteret. Bruger du cirka 60 gram kaffe pr. liter, får du en god og fyldig kaffe. Anskaf dig en kaffemåleske i stål, den rummer 10 gram kaffe.

Det betyder, at du skal bruge 6 strøgne måleskeer med kaffe pr. liter vand.

Fordel kaffen i filterholderen, før du brygger

For at sikre, at doseringen bliver den rigtige, skal du være opmærksom på, at kaffen ligger jævnt i filterholderen, før du starter brygningen. På den måde sikrer du, at al kaffen kommer i kontakt med vandet.

Kaffe er et frisk produkt

Kaffe er en meget aromatisk råvare. Tænk bare på den herlige duft, når du åbner posen. Lugten betyder imidlertid også, at aromaen reduceres med tiden.

Den bedste kop får du derfor ved at bruge frisk kaffe. Vi anbefaler, at du bruger indholdet i kaffeposen i løbet af 2-3 uger. Du skal også opbevare kaffen tørt og ikke for varmt – og helst lufttæt. En kaffedåse sørger for det sidstnævnte.

Brygtemperaturen skal være 92-96 grader

Som ejer af en Moccamaster har du verdens bedste kaffemaskine. En Moccamaster brygger altid ved en temperatur på mellem 92 og 96 grader. Det temperaturinterval giver nemlig den bedste smag.

Hvis temperaturen er højere, bliver smagen bitter og besk. En lavere temperatur giver kaffen en flad og kedelig smag. Din Moccamaster sørger også altid for, at kontakttiden mellem kaffe og vand er den rigtige: mellem fire og seks minutter.

Husk at forvarme termokanden

Kaffe smager altid bedst, når den er friskbrygget. Varmeelementet i din Moccamaster sørger for, at kaffen holder perfekt temperatur (80-84 grader) i 40 minutter.

Vi anbefaler at drikke kaffen inden 30 minutter, hvor den smager bedst. Skal den stå længere, bør du hælde den over på en termokande. Husk bare at forvarme termokanden med gloende varmt vand fra hanen, så kaffen holder sig varm og god.

Keffeinspiration

Lær mere om Moccamaster